تحقیق ارزیابی ریسک های بهداشتی
اطلاعات شما به امانت نزد ما نگهداری خواهد شد ، افتخار ما اعتماد شماست.
ارسال کلیه سفارشات از طریق پست پیشتاز تا 24 ساعت بعد از خرید صورت می پذیرد.
در صورت عدم رضایت هنگام تحویل محصول امکان برگشت وجه وجود دارد.
مقدمه
آمار سـازمان بهداشـت جهانی نشـان می دهد که ٤ میلیون نفر در ســراســر جهان در صــنایع شــیمیایی با عوامل زیان آور مواجهه دارند. با وجود ماهیت چندگانه بهداشـت و مسـئولیت کارفرما در تامین محیط کار امن و سالم، ضروري است بمنظور ارزشـــیابی پتانســـیل ایجاد آســـیب فردي و حفاظت در برابر هرگونه مواجهه زیانآور، یک رویکرد ســیســتمی اتخاذ گردد. امروزه نیاز روز افزونی براي ارزیابی ریسـکهاي بهداشـتی که بر ســلامت افراد در معرض تأثیر گذار اســت، وجود دارد٣ -١. فرآیند ارزیابی ریســک بهداشــتی، چرخه عمر هر عملیات را مورد بررســـی قرار داده و همـه کـارکنـان، پیمـانکـاران و ارکـان ثالث در محیط کار را لحاظ مینماید. ریســکهاي بهداشــتی ویژگیهاي منحصــربهفردي دارند که نیاز اســت هنگام اجراي ارزیابی ریســک مدنظر قرار گیرند. عنصــر اصــلی در اجراي ارزیابی ریسـک بهداشـتی این اسـت که تعیین شـود چه زمانی مواجهه با یک خطر بهداشـــتی آنقدر زیاد اســـت که میتواند منجر به بیماري شــود. زیرا در بســیاري از موارد، بدن انســان میتواند مواجهه با مقداري از خطر بهداشــتی را تحمل نماید٢.
شوراي تحقیقات ملی آمریکا ارزیابی ریسک را به عنوان تعیین اثرات بهـداشـــتی نـامطلوب بـالقوه مواجهـه بـا خطرات محیطی تعریف کرده اســـت. ارزیابی ریســـک ما را قادر میســـازد تا تصـمیمات مناسـبی را در مورد اقدامات کنترلی اتخاذ کنیم و از کـارکنـان در برابر اثرات نـامطلوب محـافظـت کنیم. روشهـاي ارزیـابی ریســـک بهـداشـــتی بـه دو روش کیفی یـا کمی انجـام میشـــونـد. بـه دلیـل کمبود دادههـاي اپیـدمیولوژیـک و طولانی بودن روشهـاي کمی، برخی از مطـالعـات از روشهـاي کیفی استفاده می کنند. ٤،٣. امروزه بسیاري از سازمان هاي بین المللی ازجمله ســازمان جهانی بهداشــت و ســازمان حفاظت محیط زیسـت آمریکا اسـتفاده از روشهاي ارزیابی ریسـک را مبناي قانونگذاري دانسته اند. ارزیابی ریسک بهداشتی از چهار عنصر شــناســایی، ارزیابی، کنترل و جبران تشــکیل میشــود. هدف ارزیابی ریسک بهداشتی، شناسایی خطرات بهداشتی، ارزشیابی ریســـکهـاي بهـداشـــتی و تعیین روشهـاي کنترل و اقـدامـات
مناســب دراین جهت اســت٥،٢. مطالعات متعددي در ارتباط با ارزیابی ریسـک شـیمیایی به روش دپارتمان منابع انسـانی مالزي انجام شــده اســت من جمله مطالعه شــریفی و محمدیان ٦ ،٢.
شـریفی و همکاران در سـال ٩٨ ارزیابی ریسـک بهداشـتی ناشـی از BTEX ها را در یک شــرکت پتروشــیمی به روش شــماره ٨٤١٠١٠٤٢ وزارت نفت ، مورد بررســی قرار دادند. آنها اعلام نمودند که بیشـترین رتبه ریسـک بهداشـتی بخارات تولید شـده ناشــی از بنزن میباشــد و اقدامات اصــلاحی و پیشــگیرانه در راســـتـاي حـذف و یـا کـاهش میزان مواجهـه بـا آن را توصـــیـه کردنـد٢. محمـدیـان و همکـاران نیز از روش ســـنگـاپور و OEHHAبراي ارزیابی اثرات بهداشــتی اســتایرن در صــنعت الکترونیـک اســـتفـاده کردنـد. نتـایج مطـالعـه نشـــان داد کـه همـه کارگران در معرض خطر قطعی سـرطان زایی اسـتایرن هسـتند٦. در بیشـتر واحدهاي فرایندي صـنایع شـیمیایی کارکنان با مواد شـــیمیـایی مختلفی در کنـار ســـایر عوامـل زیـان آور در تمـاس هســتند که عدم رعایت اصــول ایمنی و بهداشــت شــغلی در هنگـام کـار بـا آنهـا عوارض ســـوء متنوعی را براي آنهـا در پی خواهد داشــت. بر طبق بررســی هاي انجام شــده تاکنون هیچ گونه مطالعهاي در رابطه با ارزیابی ریســک شــیمیایی به روش دپارتمان مالزي و ارزیابی ریسـک بهداشـتی سـایر عوامل زیان آور به صــورت همزمان و مقایســه نتایج با یکدیگر صــورت نگرفته اســت. براي تصــمیم گیري در مورد اقدامات کنترلی و کاهش سـطح ریسـک به سـطح قابل قبول لازم اسـت ریسـک بهداشتی ناشی از مواجهه شغلی با مواد شیمیایی و سایر عوامل زیان آور در این فرایندها به طور اختصـاصـی مورد ارزیابی قرار گیرد٧. کـارکنـان صـــنـایع چســـب بـا عوامـل زیـان آور فیزیکی، ارگونومیکی ، شیمیایی و.... مواجهه دارند و متاســفانه شرایط کاري و مسـائل بهداشـتی مربوط به آنها بهبود نیافته اسـت. لذا نیـاز به یک برنامه جامع ارزیابی ریســـک براي تعیین عوامل و وظایف پر مخاطره ضــروري بنظر میرســد. در هر محیطی، به ویژه محیطهاي صنعتی که حاوي چندین نوع مختلف ترکیبات شـــیمیایی و عوامل زیان آور فیزیکی و ... هســـتند، نمی توان پیش بینیهـاي مربوط بـه اختلالات ســـلامـت را، نتیجـه قرار گرفتن در معرض یک ماده خاص دانست. از طرفی روش هاي ارزیابی ریسـک بهداشـتی مورد اسـتفاده در این مطالعه به رتبه بندي و اولویت بندي خطـــرات اشـــاره مـــیکنـــد، لذا بـــا استفاده از این روشها میتوان اقدامات کنترلی را با توجـــه به فاکتورهاي مواجهه ارائه نمود. بدین جهت پــروژه حاضــر بــا هدف ارزیابی ریســک بهداشــتی ناشــی از مواجهه کارگران با غلظتهاي مختلف مواد شیمیایی و سایر عوامل بهداشتی مانند صـدا ، روشـنایی و ... به صـورت توامان و با طراحی نرم افزار نتایج، تعریف واجرا گردید.
2- مواد و روش ها
این مطالعه یک مطالعه مقطعی- موردي اسـت که در سـال ١٣٩٩ در یک صـنعت تولید و بسـته بندي انواع مختلف چسـب مـایع و نواري انجـام گرفـت. کـارخـانـه مورد مطـالعـه داراي ١٠ واحـد برش و بســـتـهبنـدي چســـبهـاي نواري ، بســـتـهبنـدي چسـبهاي مایع، چاپ نواري، تولید و بسـتهبندي، آزمایشـگاه، انبـار، تعمیر و نگهـداري، تـدارکـات - لجســـتیـک، خـدمـات و اداري بوده اســت. تولیدات شــرکت بیش از ٦٠ محصــول در بسـتهبنديهاي مختلف شـامل انواع چسـبهاي مایع و نواري قابل مصـرف در صـنایع کفش، چرم، سـراجی (کیف و چمدان)، مبلمان و لوازم اداري، خودرو، بســتهبندي، پوشــشهاي کف سـاختمان، برق و الکترونیک، چوب و مصـارف عمومی اسـت.
تعداد ٦٨ نفر در بخشهاي مختلف این کارخانه در یک شیفت ٨ ســـاعتـه مشـــغول بـه فعـالیـت بودنـد. در این مطـالعـه ارزیـابی ریسـک بهداشـتی در دو بخش ارزیابی ریسـک شـیمیایی و غیر شـــیمیایی انجام گرفت. در انتها نرم افزاري از نتایج حاصـــله طراحی و در اختیار شرکت مربوطه قرار گرفت.
3- ارزیابی ریسک شیمیایی
روش مورد اســتفاده برگرفته از روش ارایه شــده توســط وزارت منابع انسـانی و دپارتمان ایمنی و سـلامت شـغلی مالزي
اسـت٨. بر اسـاس این روش، ابتدا کارگروهی از افراد متخصـص ایجـاد و فراینـدهـاي کـاري بـه وظـایف کوچکتر تقســـیم شـــد. خطرات ناشـی از مواد شـیمیایی شـناسـایی و ضـرایب مخاطره مواد براســـاس برگـه اطلاعـات ایمنی (SDS) آنهـا و خطرات و آسـیبهاي منجر شـده در سـیسـتم بدن افراد تعیین گردید. میزان شـــدت مواجهـه و غلظـت آلاینـدههـاي شـــیمیـایی براســـاس آلایندهسـنجی سـالیانه شـرکت مشـخص شـد. ضـریب مواجهه مواد و ضـــریـب مواجهـه ترکیبی موادي کـه داراي تـاثیر توامـان هســتند براســاس میزان شــدت مواجهه وغلظت آلایندهها از طریق فرمولهاي محاسـباتی و جدول ضـریب مواجهه (جدول ١) محاسبه گردید.
پس از تعیین ضـــریـب مخـاطره و ضـــریـب مواجهـه، عـدد ریسـک طبق فرمول محاسـباتی RR=√HR×ERمشـخص شـد. در نهایت جهت طبقه بندي کیفی ریسـک از سطح »ناچیز« تا »خیلی زیاد« از ماتریس رتبهبندي(شـکل٢) اسـتفاده شـد. در مرحلـه بعـد اقـدامـات کنترلی لازم، براي کـاهش ریســـکهـاي مرتبط معرفی و اولویتبندي گردید. روش ارزیابی ریســـک نیمهکمی در یازده مرحله انجام گرفت که مراحل به شرح شکل ١ میباشد.