تحقیق پسماندهای صنعتی ویژه شهرک صنعتی شمس آباد
اطلاعات شما به امانت نزد ما نگهداری خواهد شد ، افتخار ما اعتماد شماست.
ارسال کلیه سفارشات از طریق پست پیشتاز تا 24 ساعت بعد از خرید صورت می پذیرد.
در صورت عدم رضایت هنگام تحویل محصول امکان برگشت وجه وجود دارد.
- مقدمه
مدیریت پسماندهای صنعتی یکی از شیوه های بسیار مناسب برای ایجاد تعامل و پیوند بین صنعت و محیط زیست و کاهش اثرات سوئ فعالیت های صنعتی در محیط زیست می باشد که چنین مدیریتی با استفاده از روش های مختلفی از جمله پیشگیری از آلودگی یا کمینه سازی پسماندها در مبدا تولید و در جاهایی که پسماندها تولید می شوند بازیافت و استفاده مجدد قابل اعمال است . (١) پسماندهای صنعتی به کلیه پسماندهای ناشی از فعالیت های صنعتی و معدنی و پسماندهای پالایشگاهی صنایع گاز ، نفت و پتروشیمی و نیرگاهی و امثال آن گفته می شود از براده ها ، سرریزها و لجن های صنعتی .(٢) در تعریف دیگر، پسماندهای صنعتی به تمام پسماندهای حاصل از فعالیت های صنعتی یا فرایندهای تولیدی گفته می شود.(٤) شهرك های صنعتی به عنوان پایگاه های اصلی مراکز تولیدی با ابعاد کوچک و متوسط کشور فعالیت می کنند. این شهرك ها با ارائه خدمات زیر بنایی لازم به دارندگان سرمایه های کوچک که در فکر تولید هستند راه آنها را برای اجرایی کردن افکار و چشم اندازهایشان هموار می سازند و موجب رشد اقتصادی کشور می شوند.(٣) بدیهی است انجام چنین کاری نیازمند سرمایه گذاری زیادی است که بردوش دولت یا سرمایه گذارانی است که بتوانند از پس چنین امری برآیند و از حمایت لازم برخوردار شوند با افزایش پسماندهای صنعتی خطرناك و کمبود قانون های لازم برای مدیریت پسماند مشکلات جدی در برخی نقاط ایران بوجود آمده است(٥) امروزه مشاهدات اپیدمیولوژی کافی که بطور قوی ارتباط بین بیماری ها و پسماندهای خطرناك را با عوارض مردمی حمایت می کنند.(٦) توسعه صنعتی پسماندهای پیچیده ای را تولید می کنند که این پیچیدگی فقط منجر به مقدار پسماندها نیست بلکه ترکیت آنها را هم در برمی گیرد. (٧) عقلانیست که فرض کنیم که مقادیر پیش بینی شده پسماندها با توسعه تکنولوژی جدید ، طرح های به حداقل رساندن پسماند و منشا پسماند بطور قابل توجهی کاهش می یابد. (٨) بازیافت به یازیابی و جداسازی موادی از داخل پسماند که قابلیت استفاده مجدد و بازگشت به چرخه تولید و مصرف را دارا هستند اطلاق می شود. پردازش به هرگونه روش یا سامانه ای اطلاق می شود که موجب تغییر شکل فیزیکی یا شیمیایی مواد زاید جامد می شود این فعالیت ها می تواند شامل جداسازی ، بازیافت انرژی یا تبدیل مواد باشد .(٢) مدیریت پسماند پایدار در چشم انداز اکولوژی صنعتی چالش عظیمی برای متدولوژی حاضر آنالیز پسماند در مقیاس شهرك صنعتی بوجود می آورد. (٩) در ایران بخش اعظم مسئولیت ایجاد شهرك های صنعتی به عهده دولت است و شرکت شهرك های صنعتی و صنایع کوچک ایران بعنوان معاونت وزارت صنایع و معادن این خدمت رسانی را انجام می دهند.
2- موقعیت جعرافیایی و وضعیت فعلی شهرك صنعتی علی آبادشهرك صنعتی شمس آباد واقع در اتوبان تهران _ قم مجاور شهر حسن آباد در فاصله ٤٠ کیلومتری شهر تهران می باشد. ٣٥ درجه و ٢١ دقیقه و ٦ ثانیه شمالی و ٥١ درجه و ١٣ دقیقه ٩ ثانیه شرقی می باشد. آب مصرفی شهرك از ٣ حلقه چاه عمیق ٢,٤٨٣لیتر در ثانیه تامین می گردد. این آب از طریق شبکه آبرسانی شهرك که بطور کامل اجرا شده به واحدهای صنعتی می رشد. برق تامین شده شهرك در حال حاضر ٧٠ مگا وات است و شبکه روشنایی ٨٥ کیلومتری می باشد. گاز شهرك از شبکه گاز سراسری تامین شده است .دارای تصفیه خانه فاضلاب می باشد.
براساس اطلاعات موجود در جدول ١واحدهای صنعتی شهرك صنعتی شمس آبادرا از لحاظ نوع فعالیتهای صنعتی در ٨ گروه عمده طبقه بندی شده اند . تعداد قراردادهایی که در این شهرك برای ایجاد واحد های صنعتی منعقد گشته است ٢٠٧٥ قرار داد بوده است . برای ٢٠٤٠١ نفر اشتغال ایجاد شده است.
همانطوریکه در جدول ١ملاحظه می شود بیشترین تعداد قراردادهای منعقده برای احداث واحدهای صنایع فلزی با ٩٢٠ قرارداد میباشد . و پس از آن واحدهایکانی غیر فلزی با ٤٨٤ قرارداد را شامل می شود.کمترین قرارداد منعقده متعلق به صنایع نساجی و پوشاك می باشد که ٥ قرارداد را دربر میگیرد.
براساس امار ماخذ شده از شهرك صنعتی شمس آباددر حال حاضر ١٠٣٧ واحد صنعتی فعال در این شهرك وجود دارد که به تولید مشغول هستند.
جدول ١- اطلاعات کلی شهرك به تفکیک گروه ها
نوع گروه ها تعداد قرار دادها پرسنل درصد
صنایع فلزی ٩٢٠ ٧٩٠٠ ٣/٤٤
کانی غیر فلزی ٤٨٤ ٢٥٠ ٣/٢٣
غذایی و آشامیدنی ١٥٤ ٣٣٥٠ ٤/٧
برق و الکترونیک ٢٢ ٤٢٠٠ ١
نساجی و پوشاك ٣٠ ٢٤٠ ٤,١
شیمیایی ٢٩٢ ٣٢٠٠ ١٤
سلولزی ٤٠ ١٢٠١ ٩/١
خدمات ١٣٣ ٦٠ ٤/٦
جمع ٢٠٧٥ ٢٠٤٠١ ١٠٠
3- نتایج یافته ها
١-وضعیت موجود گروه های صنعتی :
-میزان پسماند های تولیدی عادی و شبه خانگی
کل پسماندهای عادی و بهداشتی شهرك ٢٢٩٧ کیلوگرم در روز یا ٤,٨٣٨ تن در سال می باشد. همان گونه که از شکل ١ مشخص میگردد گروه مواد غذایی و فساد پذیر با ٤٠٧ تن در سال و 48,9 درصد پسماند بیشترین ، گروه نان خشک و پارچه و منسوجات با ٩ تن در سال و ١,١ درصد پسماند کمترین پسماندهای تولیدی عادی را بخود اختصاص می دهند.